Ortodonție

Termenul de ortodontie se referă la “dintîi drepți” sau altfel spus, dintîi aliniați corect pe arcade. Alături de o ocluzie (mușcătura) stabilă, alinierea dentară cât mai estetică este unul dintre obiectivele principale ale ortodonției.
Ce probleme rezolva ortodonția?
Ortodonția rezolva probleme legate de înghesuiri dentare, angrenaje inverse, rotații dentare, dinți nealiniați pe arcade, etc.
Malpozițiile dentare afectează și fizionomia, astfel încât tratamentul ortodontic este direct implicat în rezolvarea problemelor de estetică dentară cât și a celor funcționale. Astfel, malpozițiile dentare pot afecta negativ articulația maxilarului, pot provoca dureri la masticație, pot favoriza sau declanșa boală parodontală; alinierea dentară ușurează semnificativ igienă dentară, fiind redus astfel riscul de carie.

Cum se realizează deplasarea dentară?
Aceste obiective pot fi atinse cu ajutorul aparatelor ortodontice, care se împart în mai multe categorii: mobile, mobilizabile și fixe.
Dacă primele 2 tipuri se adresează copiilor până la 12-14 ani și anomaliilor ușoare, aparatele fixe sunt utilizate pentru o poziționare perfectă a dinților chiar și în cele mai dificile anomalii. Aparatele fixe utilizate în cabinetul nostru sunt poziționate pe față externă (vizibilă) a dinților și pot fi compuse din brackets metalici sau ceramici pentru un efect fizionomic cât mai plăcut.

Primele zile de după aplicarea aparatului fix sunt cele mai dificile. Pentru că adaptarea să fie cât mai ușoară, va recomandam următoarele:
1. Folosiți ceară de protecție pe toate zonele aparatului care jenează buzele, obrajii sau limba.
– Dacă tensiunea resimțită în prima zi este mare, puteți lua un antiinflamator sau un analgezic (Nurofen, Paracetamol) pentru a o reduce, respectând indicațiile medicului asupra dozei și frecvenței;
– Folosiți o alimentație de consistentă mai redusă, în special în primele zile;
– Respectați indicațiile privind igienă aparatului și încercați că ele să devină în scurt timp o rutină( periaj orizontal pe zonele cu bracketuri și utilizare periutei interdentare, folosirea dușului bucal).
2. Evitați alimentele dure sau lipicioase ce pot deteriora aparatul (gumă de mestecat, caramele, alune, fistic, covrigi, fructe țări etc).
3. Nu se va muscă din nici un aliment folosind dintîi din față – alimentele se rup sau se taie în bucăți și se mestecă pe dintîi posteriori.
4. În unele etape de tratament este posibil că medicul dvs să va indice purtarea unor elastice. Respectați indicațiile privind modul de aplicare și numărul de ore de purtare zilnică!
5. Dacă se desprinde un inel sau un bracket, acesta se va păstra, fiind repoziționat de către medic la următorul control.
6. Capătul ligaturilor metalice este de obicei răsucit sub arc. Dacă în cursul periajului sau alimentației acesta se deplasează și devine iritant pentru obraz sau limba, încercați să îl împingeți la loc cu degetul, sau utilizați ceară ortodontica pentru a-l acoperi.
7. Arcurile flexibile și subțiri se pot deplasa și va poate jenă capătul acestora. Încercați să le mișcați înapoi, sau dacă nu este posibil și nu puteți ajunge la medicul ortodont, secționați-l cu o forfecuța și îndepărtați-l. De asemenea, puteți folosi ceară ortodontica pentru a acoperi capătul care deranjează.

Programări  Stomatologie

tel: +4 0762 262 722
+4 0752 790 482
Str.Mihail Kogălniceanu
Bl.02, Ap.25, parter
office@mereutamedica.ro